3 lipca 2022

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką

 Do tego ciasta pasują wszelkie owoce sezonowe. Robi się ekspresowo, wychodzi puszyste i smakuje świetnie, szczególnie z dodatkiem kruszonki.

Składniki (keksówka 35x11cm):

  • 5 jajek
  • 200 g masła lub margaryny - rozpuścić
  • 150 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 320g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 400 g owoców - u mnie truskawki i rabarbar

Kruszonka:

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Jajka z cukrem i aromatem ubić na puszystą masę.

2. Do masy wlać rozpuszczony tłuszcz i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. 

3. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. 

4. Składniki kruszonki połączyć rozcierając wszystko palcami. Posypać kruszonką wierzch ciasta. 

5. Piec w 180*C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!

Źródło: Facebook, Słodka pasja Ali Kochanowskiej

 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!