Zapiekane warzywa - bardzo lubię. Wykorzystałam to co miałam w domu i zjedliśmy taką zapiekankę w towarzystwie kotleta schabowego :-)
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków
- 2/3 dużego kalafiora
- 20 dag fasolki szparagowej
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka mielona papryka
- suszony tymianek
- kawałek dowolnego sera żółtego
- ewentualnie świeże zioła
- olej do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
1. Odciąć końcówki przy fasolce, pokroić na mniejsze kawałki.
2. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
3. Ziemniaki obrać. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu ziemniaki pokroić w grubsze plasterki.
4. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni.
5. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju. Wyłożyć wszystkie warzywa. Oprószyć mieloną papryką, gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem. na wierzch wyłożyć tarty żółty ser i ewentualnie gałązki świeżych ziół. Dodaję też odrobinę wody, tak około 1/3 szklanki. Całość przykryć, zapiec w piekarniku w 180*C przez 20 minut.
Smacznego!!!
Nie jadłam nigdy takiej zapiekanki, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuń