19 lipca 2022

Jagodzianki z kruszonką

 Uwielbiam jagodzianki. A z kruszonką są naprawdę rewelacyjne. Przepis nieco podobny do tego, co już na blogu jest (KLIK). Tym razem postawiłam na bułeczki w wersji mniejszej niż tradycyjne drożdżówki. Dzięki temu udało się nimi obdzielić większą ilość osób. Zachęcam do upieczenia. 

Składniki (na 30 małych jagodzianek):

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej + troszkę do posypania
  • 2 jajka
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 300ml mleka 
  • 125g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok 2 szklanek borówki leśnej
  • 2 łyżki cukru
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 50g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki

Dodatkowo do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Zrobić rozczyn, drożdże wymieszać z łyżką cukru, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia. 

2. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki poza roztopionym masłem. Ciasto wyrobić mikserem z hakami, na koniec wlać przestudzone masło i dokładnie połączyć. Następnie chwilę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia wielkości.

3. W międzyczasie w misce delikatnie połączyć jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zrobić też kruszonkę i włożyć ją do lodówki. 

4. Wyjąć połowę ciasta, chwilkę wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Kółkiem do wycinania pierogów lub szklanką wycinać kółka, lekko je spłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić. Zlepieniec do dołu ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, by chwilkę podrosły. 

5. Podrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190*C przez ok 15-20 minut, do zrumienienia. Ostudzić na kratce. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Toz to same borówki w pysznych szlafroczkach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to😉 podpisuje się pod tym obiema rękami 😂

      Usuń
  2. Akurat szukałam jakiegoś przepisu na jagodzianki, dzięki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!