Jak co roku pojawia się nowy przepis na pierniczki. Te pierniczki nie muszą leżakować. Wychodzą miękkie pod warunkiem, że nie rozwałkujemy ciasta zbyt mocno. Wystarczy na 6-7 mm i po upieczeniu można cieszyć się miękkimi pierniczkami. Akurat ja wałkowałam nieco cieniej, ponieważ chciałam lekko chrupiące pierniczki i takie właśnie wyszły. Dodatkowo je polukrowałam.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g masła
- 180 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztopić masło, cukier, kakao i miód.
2. Do masy dodać 200 g mąki, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
3. Potem dodać resztę mąki, jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Zagnieść ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.
4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-7 mam. Wykrawać dowolne wzory. Piec w 170*C przez 10-11 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub polewą.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram, anna_od_strony_kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!