Piątek, piąteczek, piątunio, ostatnie godziny w pracy i weekend! Strasznie męczący jest ten tydzień... Dlatego dziś coś na wyluzowanie :-)
Sezon na grzańca już chwilę trwa, a ja niedawno odkryłam przepis idealny. Najlepszą bazą do grzańca jest wytrawne czerwone wino. Zapraszam :-)
Składniki:- 0,75 l wytrawnego czerwonego wina - u mnie Roccialta Chianti Uggiano
- 2 pomarańcze
- 1 nieduża cytryna
- laska cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżu
- kilka goździków
- garstka suszonych śliwek
- miód do smaku (lub pół na pół z cukrem trzcinowym)
Sposób wykonania:
1. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć, pokroić w półplasterki.
2. Do garnka wlać wino, dodać pokrojone owoce i pozostałe składniki.
3. Gotować na małym ogniu, aż będzie gorące, ale nie doprowadzić do wrzenia.
4. Wino bez dodatków przelać do garnuszków / kieliszków, ewentualnie dodać świeżo ukrojone pomarańcze.
Smacznego i na zdrowie!
Źródło: Instagram, annascooking_
A teraz trochę prywaty... Akurat w tym roku byłam we włoskiej Toskanii w jednej z wielu winiarni. Było fantastycznie, gorąco, pysznie i... po prostu cudnie! Polecam wszystkim. Kilka fotek z tejże wizyty w Toskanii. Az cieplutko się patrzy na te pełne słońca zdjęcia kiedy za oknem zimno... A więc zapraszam do mini relacji z czerwca 😂😃😙
Piękne zdjęcia. Uwielbiam Italię!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja też 🥰
Usuń