22 grudnia 2022

Likier kawowo-pomarańczowy

 Jeśli lubicie świąteczne likierki, to ten powinien trafić w wasz gust. Robi się szybko i praktycznie jest gotowy do degustacji zaraz po przygotowaniu. Choć oczywiście najlepiej jak postoi w lodówce i smaki się przegryzą. Mój likier został zrobiony na bimbrze.

Składniki:

  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 80-100 ml mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1/2 lub 2/3 szklanki whiskey lub bimbru

Sposób przygotowania:

1. W rondlu umieścić 1/3 szklanki śmietanki, napar z kawy, skórkę otartą ze sparzonej wcześniej pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, cukier i kakao. Postawić na ogniu i podgrzać, mieszać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.

2. Do wystudzonego płynu dodać bimber (lub whiskey) i 1/3 szklanki śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, przecedzić przez sitko i wlać do butelki. 

3. Z podanej porcji wychodzi 500 ml likieru ( + 1-2 kieliszki ).

Na zdrowie!

Źródło: tiktok, caputagrzegorz, z moimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!