4 grudnia 2022

Sernik łaciata krówka

 Pyszny sernik z dodatkiem kajmaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. 


Składniki (blaszka 23x33cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Masa serowo-kajmakowa:

  • 1 kg dobrego sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/2 puszki kajmaku (u mnie puszka 510 g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szklanki cukru

Wierzch:

  • 1/2 puszki kajmaku
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć i podpiec w 180*C przez 12 minut.

2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser i budyń śmietankowy. Ubić śmietankę i połączyć z masą serową, a na koniec dodać ubite białka. Masę podzielić na dwie części. Jedną część pozostawić bez dodatków, a do drugiej dodać kajmak i budyń czekoladowy (proszek). Wymieszać.

3. Na podpieczony spód dodawać na zmianę ciasto serowe jasne i ciemne. 

4. Ciasto piec w 160*C przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. 

5. Całkowicie wystudzony sernik posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałowymi - można je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni. 

Smacznego!!! 

Źródło: Blog Arabeska waniliowa

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!