Pomimo, że sceptycznie podchodziłam do nalewki z czereśni, efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszła fantastyczna! Widziałam, że czereśnie na ryneczku wciąż można kupić, więc kto chętny to do roboty! Taka naleweczka będzie cieszyć oko i podniebienie zimną porą :-)
Składniki:
- 1 kg dojrzałych czereśni
- 1/2 kg cukru
- 1 litr spirytusu
- 2-3 szklanki wody niegazowanej
- sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
1. Owoce umyć, można wydrylować. Zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Słój zakręcić i trzymać 1 miesiąc w ciepłym miejscu.
2. Po tym czasie zlać powstały alkohol, dodać do niego sok z jednej cytryny. Owoce w słoju zasypać cukrem, trzymać 1-2 tygodnie, aż cukier się rozpuści. Dobrze jest codziennie potrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlać syrop cukrowy do zlanego wcześniej alkoholu.
3. Całość schować do piwnicy na 1-2 tygodnie. Po tym czasie można dodatkowo przefiltrować nalewkę i zlać do butelek. Przechowywać przez 3 miesiące w ciemnym chłodnym miejscu przed degustacją.
Na zdrowie!
Z podanej porcji wyszło mi 3 butelki po 0,7 l.
Źródło: przyslijprzepis.pl
"Owoce w słoju zasypać cukrem, trzymać 102 tygodnie" - trochę długo, wychodzi prawie dwa lata :P
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd 😃 chodzi o 1-2 tygodnie. Już poprawione ☺️
Usuń