W ubiegłym tygodniu spotkałam sąsiadkę, która zachwalała pierogi z borówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
-
sól
Farsz:
- 500g borówki amerykańskiej
- mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
1. Zrobić ciasto: ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, odstawić na 10-15 minut pod ściereczką.
2. W międzyczasie do borówki amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie.
3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!!!
Pomysł bardzo ciekawy! O jagody ostatnio bardzo trudno, a borówki dostępne w ogrodzie od lipca do końca sierpnia. Super wskazówka z mąką ziemniaczaną do farszu. Spróbuję :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie droga imienniczko.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Patent z mąką ziemniaczaną juz wielokrotnie wypróbowany, polecam wypróbować ☺️ Pozdrawiam i z pewnością zajrzę do Ciebie 🙂
UsuńWygląda pysznie! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń