12 sierpnia 2021

Pierogi z borówką amerykańską

 W ubiegłym tygodniu spotkałam sąsiadkę, która zachwalała pierogi z borówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 500g borówki amerykańskiej
  • mąka ziemniaczana


Sposób wykonania:

1. Zrobić ciasto: ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto,  odstawić na 10-15 minut pod ściereczką. 

2. W międzyczasie do borówki amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie. 

3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem. 

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Pomysł bardzo ciekawy! O jagody ostatnio bardzo trudno, a borówki dostępne w ogrodzie od lipca do końca sierpnia. Super wskazówka z mąką ziemniaczaną do farszu. Spróbuję :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie droga imienniczko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Patent z mąką ziemniaczaną juz wielokrotnie wypróbowany, polecam wypróbować ☺️ Pozdrawiam i z pewnością zajrzę do Ciebie 🙂

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!