Ucierane ciasto, które zawsze się udaje. Sekretem jest porządne ubicie jajek z cukrem aż do białości. Dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Składniki (blaszka 20x32cm):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-700 g ulubionych owoców, u mnie borówka amerykańska i maliny
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch do białości. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
2. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. Piec w 180st.C przez ok 45 minut - do suchego patyczka. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Proste, szybkie i smaczne ;)
OdpowiedzUsuń