11 sierpnia 2021

Ucierane ciasto z malinami i borówką amerykańską

 Ucierane ciasto, które zawsze się udaje. Sekretem jest porządne ubicie jajek z cukrem aż do białości. Dzięki temu ciasto będzie puszyste.

Składniki (blaszka 20x32cm):

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 
4 jajka
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-700 g ulubionych owoców, u mnie borówka amerykańska i maliny

Sposób wykonania:
 
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch do białości. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
2. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. Piec w 180st.C przez ok 45 minut - do suchego patyczka. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!