To jedne z pyszniejszych mielonych jakie robiłam. W mięsie dodatkowo przemyciłam trochę warzyw ;-)
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 250 g cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę
soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię z nadmiaru soku. Marchewkę obrać, zetrzeć również na tarce, ale na mniejszych oczkach. Warzywa dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 2-3 łyżki suchej
kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco
zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i
opanierować w bułce tartej. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym
ogniu po obu stronach. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut w 150 st.C.
Smacznego!!!
Najsmaczniejsze mielone na jakie natrafiłam w Internecie dotychczas. Zachęcam wszystkich do spróbowania.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo, że smakowały.
Usuń