28 czerwca 2020

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Klasyczne ciasto bez pieczenia. Lekkie, pyszne i proste do zrobienia.


Składniki (22x22cm lub tortownica max 26cm): 
1kg sera wiaderkowego na sernik
3 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru pudru
ok 500 g truskawek
biszkopty okrągłe lub podłużne

Sposób wykonania:

1. Formę wyłożyć dokładnie folią spożywczą.
2. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować. Następnie wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie połączyć.
3. Dno formy wyłożyć biszkoptami, tężącą masę serową wylać ostrożnie na biszkopty. Włożyć do lodówki, a jak już masa nieco bardziej stężeje, to na wierzch wyłożyć truskawki.
4. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić i lekko tężącą wylać na truskawki. Całość dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!