14 czerwca 2020

Dżem truskawkowy z płatkami róży

Kto lubi konfitury z dodatkiem róży, to ten domowy dżem powinien Wam przypaść do gustu. Listę róż nadających się na przetwory znajdziecie na dole.


Składniki:

1 kg truskawek
300-400 g cukru
1-2 szklanki płatków róży
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem, odstawić, by puściły sok, po czym postawić na wolnym ogniu i dusić.
2. Z płatków róż pozbyć się białych końcówek, ponieważ mogą spowodować goryczkowy smak. Dodać płatki do truskawek, wlać też sok z cytryny. mieszać i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje.
3. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić - nie trzeba pasteryzować.

Smacznego!!!


Gatunki róż nadające się na przetwory

Źródło: http://rosarium.com.pl/tag-produktu/roza-na-przetwory

2 komentarze:

  1. Dziękuję za podpowiedź bo moja róża jeszcze kwitnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się skuszę w tym roku na taki dżemik, musi być przepyszny. Pozdrawiam niedzielnie i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!