27 czerwca 2020

Pizza Trenzada czyli pizza warkocz

Świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Składniki oczywiście dowolne. Zaletą takiej pizzy jest również to, że dłużej zachowuje świeżość i bardzo dobrze smakuje na zimno.
Polecam!







Składniki:

500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży 
250-300 ml ciepłej wody 
2 łyżki oleju 

+ 1 jajko do posmarowania

Dodatki, przykładowo:
salami
szynka drobiowa
oliwki zielone
ser mozzarella
koncentrat pomidorowy
oregano

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Z ciasta uformować prostokąt, naciąć boki jak na zdjęciu powyżej.
4. Środek posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano. Ułożyć salami, szynkę, oliwki i ułożyć plasterki mozzarelli. Zawinąć pizzę, zakładając na zmianę paski ciasta na tzw. zakładkę.  
5. Wierzch pizzy posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć oregano. Piec w 180 st. C przez 30 minut do ładnego zrumienienia.
6. Po wyjęciu chwilkę odstawić, po czym pokroić na porcje.

Smacznego!!!

Źródło: Tastemade Espaniol, Pinterest

5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a smakować musi wybornie! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam - smakuje wybornie;) Składniki do środka zmieniłam pod preferencje mojej rodzinki, a ciasto z przepisu wychodzi świetne i jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pizza w takiej wersji smakuje. Składniki oczywiście dowolne, jakie kto lubi😁 pozdrowienia

      Usuń
  3. Spróbuję z warkoczykiem przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!