20 czerwca 2020

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

Klasyczne kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek.


Składniki (blaszka 20x36cm):

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
2-3 jabłka

Kruszonka:
100 g masła
70 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić przez 30 minut, po czym wyłożyć na blaszkę. Podpiec w piekarniku ok 15 minut w 180st.C.
2. W międzyczasie rabarbar i jabłka pokroić.
3. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać kruszonką i piec jeszcze ok 40 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Trzeci talerz

2 komentarze:

  1. Ślinka pociekła na widok zdjęcia i ciasto zrobione, tylko zamiast jabłek truskawki :), po paru minutach znikło :) Uwielbiam rabarbarowe ciasto a reszt też się przekonała ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!