16 czerwca 2020

Dżem truskawkowy z bazylią

Dżem z płatkami róży cieszy się dużą popularnością, więc dziś podrzucam kolejny pomysl. Połączenie truskawek i bazylii brzmiało dla mnie nietypowo, ale wyszło naprawdę pysznie!


Składniki:

1 kg truskawek
300 g cukru
kilka łodyg z listkami bazylii
sok z cytryny
szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem, odstawić, by puściły sok, po czym postawić na wolnym ogniu i gotować na małym ogniu.
2. Dodać drobno posiekane listki bazylii oraz sok z cytryny i pieprz, gotować na małym ogniu, mieszając, aż dżem zgęstnieje.
3. Przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Bardzo nietypowe połączenie, aż jestem ciekaw smaku... Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrej nocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem bardzo dobry,bazylia nie jest specjalnie wyczuwalna, ale podkreśla smak truskawek. Taki dżem będzie pasował np. do serów😉

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!