Dżem z płatkami róży cieszy się dużą popularnością, więc dziś podrzucam kolejny pomysl. Połączenie truskawek i bazylii brzmiało dla mnie nietypowo, ale wyszło naprawdę pysznie!
Składniki:
1 kg truskawek
300 g cukru
kilka łodyg z listkami bazylii
sok z cytryny
szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce
zasypać cukrem, odstawić, by puściły sok, po czym postawić na wolnym
ogniu i gotować na małym ogniu.
2. Dodać drobno posiekane listki bazylii oraz sok z cytryny i pieprz, gotować na małym ogniu, mieszając, aż dżem zgęstnieje.
3. Przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego!!!
Uwielbiam domowe dżemy <3
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowe połączenie, aż jestem ciekaw smaku... Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrej nocy :)
OdpowiedzUsuńDżem bardzo dobry,bazylia nie jest specjalnie wyczuwalna, ale podkreśla smak truskawek. Taki dżem będzie pasował np. do serów😉
Usuń