7 marca 2020

Surówka z białej kapusty z porem

Zbywał mi ostatnio kawałek pora więc wykorzystałam go do surówki z kapusty. To był strzał w dziesiątkę!


Składniki:

1/2 niedużej główki białej kapusty
1 marchewka
1 por
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
3 łyżki siekanego koperku

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pora pokroić w półtalarki. Wszystko przełożyć do miski, dodać soli i wymieszać dłonią, odstawić na 15 minut. Odlać nadmiar soku.
2. Dodać siekany koperek oraz olej/oliwę wymieszaną z octem winnym, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!