Zbywał mi ostatnio kawałek pora więc wykorzystałam go do surówki z kapusty. To był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 marchewka
1 por
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
3 łyżki siekanego koperku
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pora pokroić w półtalarki. Wszystko przełożyć do miski, dodać soli i wymieszać dłonią, odstawić na 15 minut. Odlać nadmiar soku.
2. Dodać siekany koperek oraz olej/oliwę wymieszaną z octem winnym, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
ja sparzam kilka minut kapustę jest delikatna ;smacznego..
OdpowiedzUsuń