Składniki:
80 dag karkówki
2 cebule
5 ogórków konserwowych
1/2 szklanki zalewy z ogórków
30 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.
3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym.
4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą. Całość piec w 180 st.C przez ok 1 godzinę.
5. Podawać z kluseczkami, ryżem, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!!!
Oooo bardzo fajny przepis, na pewno spróbuję! Pozdrawiam niedzielnie! :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńA od kiedy Żydzi wieprzowinę jedzą? :P
OdpowiedzUsuńA gdzie pisze, ze Zydzi je jedzą? To karkówka po żydowsku - to nie jest danie kuchni żydowskiej.
UsuńAaaa, czyli to coś jak "ryba po grecku", rozumiem :)
Usuń