Zupełnie odmieniona sałatka gyros. Przepis mam od koleżanki z pracy. Największą robotę robi tu prażona cebulka - nadaje charakteru całej sałatce. Polecam.
Składniki:
1 kapusta pekińska
filet z piersi z kurczaka obsmażony w przyprawie gyros
pieczarki (10-15 sztuk)
prażona cebulka
Sos czosnkowy: 2-4 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy + sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki sosu połączyć. Doprawić do smaku.
2. Obsmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
3. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę, obsmażyć na oleju.
4. Sos czosnkowy wymieszać z posiekaną kapustą pekińską.
5. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): połowa kapusty z sosem - pieczarki - kurczak - reszta kapusty z sosem - na wierzch prażona cebulka.
Smacznego!!!
Uwielbiam ta salatke :)
OdpowiedzUsuńIle ma być czosnku do tego sosu czosnkowego?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność. Dałam 2 ząbki, dla nas była to ilość wystarczaja. Ale mozna dać wg własnych preferencji. Moja koleżanka dała 4, bo lubi ostre smaki. Pozdrawiam.
UsuńSuper modyfikacja klasycznego gyrosa, musi być przepyszna! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie posoba taka sałatka. A prażoną cebulkę uwiwlbiam ;-(
OdpowiedzUsuńTo skąd ta smutna minka?😉
UsuńPozdrawiam