Pyszna, prosta i szybka babka na stół wielkanocny lub do weekendowej kawki.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 pełne szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrami na puch. Cienką stróżką wlać olej i nadal miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
2. Formę na babkę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i 2-3 łyżki mleka i zmiksować do połączenia. Ciemne ciasto przelać na jasne do blaszki.
3. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Ale smaczna
OdpowiedzUsuńCzy mąki 2 łyżki?
OdpowiedzUsuń2 szklanki oczywiście. Dziękuję za czujność.
UsuńPychotka, uwielbiam babki. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper wychodzi ...bardzo prosta ,ale dla mnie coś nowego bo jest ten dodatek mleka, który świetnie wpływa na finalny efekt.Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂😉
UsuńPrzepis bardzo ciekawy, już widzę swoich domowników jak się ścigają kto zje więcej.
OdpowiedzUsuńBabka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę udanych wypieków.
UsuńTa babka naprawdę jest świetna. Moi bliscy po prostu uwielbiają ją. Mamy teraz też gości=uchodźców z Ukrainy, im też bardzo ta babka smakuje.
OdpowiedzUsuńWprowadziłam tylko małą poprawkę dodając szczyptę soli.
Dziękuję bardzo :-)
UsuńDzisiaj zabieram się za ten przepis, faktycznie bardzo prosty przepis, ale ja dodam jeszcze rodzynek do jasnego ciasta dam znać czy wyszła 🤔🤔😊😊
OdpowiedzUsuńWitam babka wyszła idealna, pięknie wyrosła dodałam rodzynki jak pisałam wyżej, dodałam też o jedną łyżeczkę proszku do pieczenia więcej no i jest idealna 👌👌👌pychotka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ☺️
UsuńWychodzi super. Dziękuję 😁
OdpowiedzUsuńBabka jest przepyszna, puszysta... REWELACJA.... 🥰
OdpowiedzUsuńDziękuję ♥️ pozdrawiam.
UsuńCzęść a jak mam małe jajka to też 3 sztuki
OdpowiedzUsuń4 jajka. Ale jeśli masz naprawdę malutkie jajka, to proponuję dać jedno więcej.
UsuńWłaśnie robię 😊😋
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków 😋
UsuńJaka wielkości formy do upieczenia babki?Chodzi mi o foremkę średnica?
OdpowiedzUsuńMoja foremka z kominkiem ma 24cm.
UsuńBiorę się za pieczenie, bardzo prosty przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków i pozdrawiam
UsuńJa niestety zapomniałam dodać mleko do ciasta z kakao ;). Mam nadzieję, że mimo to wyjdzie 🫣.
OdpowiedzUsuńChciałam upiec w foremce keksowce, którą wybrać dłuższą czy krótsza?
OdpowiedzUsuńZależy od wymiarów, ale obstawiała bym dłuższą.
UsuńUwielbiam! I odkąd kupiłam mikser ariete vintage robię dość często :)
OdpowiedzUsuńWitam czy z tymi proporcjami mogę upiec babkę np. cytrynową lub pomarańczową
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Zawsze można spróbować 🙂
Usuń