Pyszne domowe batoniki z sezamem na miodzie. Gotowe zawinęłam w paper śniadaniowy i przechowuję w lodówce. Córka uwielbia zabierać je do szkoły jako przekąskę.
Składniki:
250 g ziaren sezamu
5 łyżek miodu
Sposób wykonania:
1. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić sezam i lekko go zrumienić.
2. W międzyczasie miód rozpuścić w osobnym garnuszku na gazie. Lekko zrumieniony sezam dodać do miodu, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
3. Gotową masę przełożyć na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać masę (można sobie pomóc łyżką którą co jakiś czas należy namoczyć w wodzie, by sezam do niej nie przywierał). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
4. Pokroić na 12 porcji, każdy kawałek zawinąć w papier śniadaniowy. Gotowe batoniki przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!