Moja ulubiona wersja owsianki ;-)
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
miód do smaku
1 nieduże jabłko
cynamon
masło
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły
płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania.
Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, polać miodem.
3. Obrane i pokrojone jabłko poddusić na patelni na maśle. Jak już będzie miękkie, to dodać cynamonu i wymieszać. Gorące jabłko przełożyć na talerz z owsianką. Podawać.
Smacznego!!!
Wygląda pysznie! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie! idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń