11 lipca 2018

Spaghetti zapiekane z cukinią

Przypadkowo wpadłam na ten przepis, a że miałam niewykorzystaną cukinię, to przyrządziłam taki makaron na obiad. To fajny pomysł na smaczny obiad.


Składniki:

200 g makaronu spaghetti
150 g salami
75 g żółtego sera
2 małe cebulki
1 mała cukinia
1 łyżeczka świeżego tymianku
2 jajka
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. W międzyczasie cukinię umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
3. cebulkę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju na patelni.
4. Jajka wymieszać z tartym żółtym serem, tymiankiem, dodać też trochę soli i pieprzu.
5. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, pokrojone w kostkę salami, zrumienioną cebulkę i mieszankę jajeczną. Całość przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w 180 st.C przez 30 minut.

Smacznego!

Inspiracja: Wiem co jem

7 komentarzy:

  1. Wszystkie potrzebne składniki mam! Dziś u mnie na obiedzie zagości takie właśnie spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm, wygląda pysznie i lekko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i tak odświeżająco! Idealny pomysł na obiad w lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię białe spaghetti, ale takiej wersji nie próbowałem. Zapisuję sobie ten przepis. Może uda mi się spróbować tego dania w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiwam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!