24 lipca 2018

Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem

Witajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna.


Składniki:

1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba)
1 marchewka
1 cebula
2-3 łyżki siekanego koperku
olej
sól, pieprz
1 listek laurowy
1 płaska łyżeczka kminku
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
woda

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę posiekać w kosteczkę.
2. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek.
3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej dajemy 1 łyżkę mąki, lekko rumienimy. Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy, dodajemy łyżkę śmietany, znowu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co z kapustą. Bardzo smaczny dodatek do obiadu :)
    Miłego dnia Aniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!