Składniki (2 keksówki długości 30cm):
1 kg mąki pszennej
1 litr letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
8 łyżek płatków owsianych (część można zastąpić dowolnymi ziarnami lub otrębami)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki poza mąką wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce.
Prawda, że proste? Smacznego!!!
Najłatwiejszy przepis i najsmaczniejszy wypiek. Bardzo smakowicie wygląda Twój chlebuś, cudnie wypieczony i w przekroju wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMój pierwszy chleb zrobiony :) Kate
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze smakuje ;-)
UsuńPozdrawiam!