25 lipca 2018

Papryka marynowana z rozmarynem

Robiłam taką paprykę już dwa lata temu. Jeśli ktoś jest fanem takiej konserwowej papryki, to bardzo polecam ten przepis. Dodatek rozmarynu nadaje papryce fajny posmak.



Składniki:

8-10 czerwonych papryk

Na każdy słoik należy przygotować:
1 gałązkę świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 krążek cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju

Zalewa:
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
1 czubata szklanka cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki.
2. Do każdego wcześniej umytego słoiczka włożyć składniki wymienione powyżej. Ułożyć ciasno paprykę.
3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą marynatą zalać papryki, zakręcić i pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają te słoiczki z papryką, a dodatek rozmarynu pewnie dodaje smaczku. Ja lubię taką paprykę, chociaż przyznam, że nie dodawałam rozmarynu, a lubię go. Następnym razem skorzystam z Twojej podpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystam ... z rozmarynem nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł z dodaniem rozmarynu

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowanie wydaje się bardzo proste. Czy można czymś zastąpić rozmaryn, by smak był równie intensywny? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie ekserymentowalam z innymi ziolami w paprykowych przetworach. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!