Robiłam taką paprykę już dwa lata temu. Jeśli ktoś jest fanem takiej konserwowej papryki, to bardzo polecam ten przepis. Dodatek rozmarynu nadaje papryce fajny posmak.
Składniki:
8-10 czerwonych papryk
Na każdy słoik należy przygotować:
1 gałązkę świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 krążek cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
Zalewa:
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
1 czubata szklanka cukru
1 łyżka soli
Sposób wykonania:
1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki.
2. Do każdego wcześniej umytego słoiczka włożyć składniki wymienione powyżej. Ułożyć ciasno paprykę.
3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą marynatą zalać papryki, zakręcić i pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
Wspaniale wyglądają te słoiczki z papryką, a dodatek rozmarynu pewnie dodaje smaczku. Ja lubię taką paprykę, chociaż przyznam, że nie dodawałam rozmarynu, a lubię go. Następnym razem skorzystam z Twojej podpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam ... z rozmarynem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł z dodaniem rozmarynu
OdpowiedzUsuńA i efekt bardzo fajny :-)
UsuńPrzygotowanie wydaje się bardzo proste. Czy można czymś zastąpić rozmaryn, by smak był równie intensywny? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Nie ekserymentowalam z innymi ziolami w paprykowych przetworach. Pozdrawiam
Usuń