4 lipca 2018

Domowa oranżada pomarańczowa

Wreszcie zrobiło się letnio. Taka oranżada smakuje wyjątkowo o tej porze roku. Wykonanie tego napoju jest bajecznie proste. Zdecydowanie polecam!


Składniki:

4 pomarańcze
1 cytryna
3 łyżki cukru
2 szklanki wody gazowanej

Sposób wykonania:

1. Umyć owoce. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny.
2. Sok przecedzić przez sitko.
3. Sok przelać do małego garnka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 5 minut bez przykrycia. Syrop wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
4. Do dzbanka wlać syrop, uzupełnić wodą gazowaną. Można też rozlać po trochę syropu do szklaneczek i uzupełnić wodą.

Smacznego orzeźwienia!

Źródło: Ania gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!