Składniki:
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz
2 garści mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
olej
garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą)
+jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć, po czym dodać szpinak. Lekko posolić i popieprzyć, dusić, aż szpinak zmięknie. Zdjąć z kuchenki. Do szpinaku dodać ser starty na tarce o dużych oczkach, wymieszać.
3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i zapiec w piekarniku w 180 st.C przez 15 mniut, by mięso w środku nie było surowe.
Smacznego!!!
💗Czeski Mikulov💗
Kiedy robi się remanent, albo czyszczenie zamrażarki to zawsze przychodzą fajne pomysły na smaczne dania. Takie jak np. Twoje :)
OdpowiedzUsuń