16 lipca 2018

Sałatka szopska

Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną sałatkę kuchni bałkańskiej, a dokładnie bułgarskiej. Uwielbiam takie sałatki. Teraz jest akurat w pełni sezon na świeże warzywa, więc grzech jej nie przygotować. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom sałatki greckiej, która jest nieco podobna. Zapraszam!


Składniki:

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 pomidory
2 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
130 g sera bałkańskiego (lub twardej fety, ewentualnie bryndzy)
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
pieprz
sól
1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki.
2. Cebulę posiekać na półtalarki.
3. Ogórki i pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Warzywa połączyć.
5. W miseczce wymieszać siekaną pietruszkę, oliwę, odrobinę soli, pieprzu i octu winnego. Dodać do warzyw i wymieszać.
6. Wierzch sałatki posypać tartym serem.

Sałatka pysznie smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Taka sałatka to dobra przekąska pomiędzy posiłkami lub pomysł na zdrową i lekką kolację :) Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra salatka. Kate

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!