25 listopada 2017

Makowiec japoński

To mój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny!


Składniki:

1 puszka gotowej masy makowej (800-850g)
5 jabłek
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek suchej kaszy manny
100 g rodzynek
100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe
100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe
kilka kropel olejku rumowego lub arakowego

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową.
2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec w 175 st.C przez ok 1 godzinę. Gotowe i ostudzone ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Smakołyki Asi

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam go i piekę często!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam, ale przymierzałam się do zrobienia jego. Teraz kiedy przypomniałaś mi o nim, z pewnością go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ten makowiec Aniu uwielbiam, jest przepyszny, polecam Twoim czytelnikom. To przecież stary przepis, jeszcze z czasów PRL-u, ale jakże jary. Piekę go tylko raz w roku, właśnie na Boże Narodzenie. Pozdrawiam Aniu bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widzę w przepisie cukru, ten z masy makowej wystarczy? Pytam, bo chcę upiec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru dodatkowo już nie trzeba dodawać. Masa makowa jest słodka, do tego jeszcze jabłka, bakalie - wszystko dodaje wystarczająco słodyczy :) A makowiec baaaardzo polecam!

      Usuń
    2. Czy ciasto piec z termoobiegiem czy bez ?

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam tego ciasta, ale wygląda bardzo smacznie :) na pewno będzie na liście do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda to ciasto! Szczególnie z posypką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wprost przepysznie. Przepis oczywiście zapisuję i spróbuję jeszcze dziś go wykonać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. MAm ten przepis ale nie wiem czy jest taki sam ale potwierdazam że jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy do ciasta nie dodajesz żadnego tłuszczu? Piekę bardzo podobny, ale dodaję też masło. Chętnie skorzystałabym z Twojego przepisu, gdyby faktycznie można było pominąć masło /ach, ta cena obecna/. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego makowca nie dodaje juz tluszczu. Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  10. Pyszne ciasto.Ja dodalam zamiast maku z puszki,mak ugotowany,zmielony i trochę cukru do bialek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze smakowalo. Zapraszam do wysylania zdjec do galerii. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Czy można go zrobić bez jabłek? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka dodają wilgoci makowcowi. Obawiam się, że bez jabłek nie byłoby to samo...

      Usuń
    2. Nie wiem jaki byłby efekt bez jabłek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!