16 listopada 2017

Zapiekanka z szynką i makaronem

Jak nie mam czasu na wymyślanie obiadu, robię zapiekankę. Ta jest wyjątkowo szybka i smaczna.


Składniki (na niewielkie naczynie żaroodporne):

2 pełne garście makaronu (u mnie penne)
150 g dowolnej wędliny
garść tartego żółtego sera
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
majeranek
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
2. Do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę oleju, wysmarować dno i brzegi, przełożyć makaron i dodać pokrojoną wędlinę. Wszystko wymieszać.
3. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem, solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Masą jajeczną zalać makaron i wędlinę.
4. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia jeszcze ok 10 mniut.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!