Jak nie mam czasu na wymyślanie obiadu, robię zapiekankę. Ta jest wyjątkowo szybka i smaczna.
Składniki (na niewielkie naczynie żaroodporne):
2 pełne garście makaronu (u mnie penne)
150 g dowolnej wędliny
garść tartego żółtego sera
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
majeranek
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
2. Do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę oleju, wysmarować dno i brzegi, przełożyć makaron i dodać pokrojoną wędlinę. Wszystko wymieszać.
3. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem, solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Masą jajeczną zalać makaron i wędlinę.
4. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia jeszcze ok 10 mniut.
Smacznego!!!
uwielbiam takie zapiekanki, mniamm
OdpowiedzUsuńZ domową wędliną to dopiero pyszna zapiekanka !
OdpowiedzUsuńPowiem ci Aniu że smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki. Twoja z makaronem i szynką pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmaczna zapiekanka. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń