Witajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy.
Składniki:
1 główka białej kapusty
2-3 marchewki
1 cebula
sól
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć i wygnieść, ale nie za mocno.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a marchew zetrzeć na tarce.
3. Wszystkie składniki wymieszać, posolić do smaku, przełożyć do czystych słoików i ugnieść, aby na wierzchu pojawić się sok. Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy.
4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier, olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną.
Smacznego!!!
Bardzo fajny przepis. Nie ma za dużo pracy, a efekt zadowalający. W sumie surówki je się przez cały rok. Lepiej mieć swoją kapustę/bazę w domu, zawsze pod ręką. Ja ten przepis biorę Aniu i zrobię taką kapustę :)
OdpowiedzUsuńJa też biorę!
OdpowiedzUsuńJa tez biore .Naprawde ma Pani dobre przepisy!!
OdpowiedzUsuńNajlepsze są domowej roboty surówki. Bardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńWitam , czy słoiki z kapustą od razu mocno dokręcić ?
OdpowiedzUsuńJa zakręcałam słoiki, ale nie za mocno, bo kapusta trochę gazuje.
UsuńOk , ale potem przed wyniesieniem do piwnicy to już mocno dokręcić ? Pytam bo nigdy jeszcze kapusty nie robiłam .
OdpowiedzUsuńJa nie dokrecalam juz drugi raz.
UsuńJeszcze jedno mam pytanie ile tej soli dać ?
OdpowiedzUsuńSoli wedle uznania do smaku.
UsuńSuper przepis też zrobię.
Usuń