19 listopada 2017

Miękkie pierniczki

Myślicie już o Świętach?... Oto moja propozycja na świąteczne pierniczki. Przepisów na te pyszne wypieki nigdy dość. U nas w zeszłym roku ten przepis sprawdził się świetnie. Pierniczki od razu są miękkie i długo zachowują tę cechę pod warunkiem, że przetrzymamy je w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie polecam!


Składniki:

4 szklanki mąki
200 g masła
1/2 szklanki prawdziwego miodu
5 łyżeczek ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 kopiaste łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić przez 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
3. Rozłożyć na papierze do pieczenia w dużej odległości, bo ładnie rosną. Pierniczki piec w 180st. C przez ok 10 minut.
4. Ostudzone pierniki dowolnie udekorować.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

19 komentarzy:

  1. Na jaką grubość rozwałkować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 0,5cm lub delikatnie grubsze. Pierniczki jeszcze rosną podczas pieczenia.

      Usuń
  2. pięknie wyglądają, chyba nigdy nie robiłam takich pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, w tym roku zrobię Twoje. Mam tyle przepisów, ale żaden mi nie odpowiada w pełni!!! A czym dekorujesz bo to też ważne, raz kupiłam pisaki i wcale nie tężały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu. Tez uzywalam pisakow ale nie pamietam jakiej firmy. Ale pamietam tez, ze dosc dlugo sie suszyly te ozdoby. Ale w koncu stezaly. A poza tym uzywalam lukru krolewskiego. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pierniczki są tak dobre,że nie trzeba je dekorować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bardzo proszę jeszcze o przepisy na ciasteczka maślane i babkę co zawsze się udaje. Nie wiem co robie źle ale zawsze wychodzi mi zakalec. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, akurat typowych maślanych ciasteczek nie piekłam, ale jak zrobię to przepis podrzucę.
      Jeśli chodzi o babkę to polecam np. taką kajmakową: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/babka-kajmakowa.html
      lub pomaranczową na białkach: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/04/babka-pomaranczowa-na-biakach.html
      lub z makiem: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/babka-z-makiem-na-biakach.html
      Wszystkie ładnie mi się pieką - najważniejsze, że bez zakalców. A najważniejsze to dobrze poznać swój piekarnik i jego możliwości. Zawsze z dystansem podchodzę do czasu, w którym dany wypiek ma się upiec - naprawdę wiele zależy od piekarnika.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

      Usuń
  6. Pysznie wyglądają te pierniczki. Próbowała Pani robić z nadzieniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robilam jeszcze pierników z nadzieniem

      Usuń
  7. No tak. święta tuż, tuż. A o pierniczka warto pomyśleć już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry! Zauważyłam, że w składnikach powtarza się jajko - powinny być dwa całe jaja i dwa żółka, czy jedno całe i dwa żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dziękuję i już poprawiam. Ma być 1 całe jajko i 2 żółtka.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję i dziś zrobię :)

      Usuń
  9. Uwielbiam pierniki, a jeszcze bardziej całą otoczkę przy ich pieczeniu. :) Święta to wyjątkowy czas bez względu na wiek. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie do punktu pierwszego:
    czy po rozpuszczeniu masła i cukru i zdjęciu z ognia dodawać od razu miód i jajka i inne czy poczekać aż przestygną i dopiero dodać?
    Co można zrobić z pozostałym białkiem jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po rozpuszczeniu skladnikow zdejmujemy garnuszek i dodajemy miod i reszte. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. A potem juz dzialamy z reszta. A bialka w nadmiarze zawsze mroze. Potem wykorzystuje np do kokosanek lub ciast, gdzie jest potrzebna wieksza ilosc bialek. Udanych wypiekow. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Super przepis!!! Robilam na Boze Narodzenie ,zamiast powidel(brak) dalam red plum jam,wszyscy sie zajadali,oczekuje wizyty kolezanki ,zazyczyla sobie tych pierniczkow a tu ZA rogiem Wielkanoc��
    Dziekuje za SUPER przepis❤��❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mily komentarz ;-)
      Rzeczywiscie tuz za rogiem Wielkanoc, ale za oknem prawdziwa zima - przynajmniej u nas... Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!