To mój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny!
Składniki:
1 puszka gotowej masy makowej (800-850g)
5 jabłek
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek suchej kaszy manny
100 g rodzynek
100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe
100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe
kilka kropel olejku rumowego lub arakowego
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową.
2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec w 175 st.C przez ok 1 godzinę. Gotowe i ostudzone ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Smakołyki Asi
Uwielbiam go i piekę często!
OdpowiedzUsuńNie piekłam, ale przymierzałam się do zrobienia jego. Teraz kiedy przypomniałaś mi o nim, z pewnością go upiekę :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńO, ten makowiec Aniu uwielbiam, jest przepyszny, polecam Twoim czytelnikom. To przecież stary przepis, jeszcze z czasów PRL-u, ale jakże jary. Piekę go tylko raz w roku, właśnie na Boże Narodzenie. Pozdrawiam Aniu bardzo serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNie widzę w przepisie cukru, ten z masy makowej wystarczy? Pytam, bo chcę upiec. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCukru dodatkowo już nie trzeba dodawać. Masa makowa jest słodka, do tego jeszcze jabłka, bakalie - wszystko dodaje wystarczająco słodyczy :) A makowiec baaaardzo polecam!
UsuńCzy ciasto piec z termoobiegiem czy bez ?
UsuńPiekę bez termoobiegu.
UsuńNigdy nie robiłam tego ciasta, ale wygląda bardzo smacznie :) na pewno będzie na liście do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto! Szczególnie z posypką :)
OdpowiedzUsuńWygląda wprost przepysznie. Przepis oczywiście zapisuję i spróbuję jeszcze dziś go wykonać. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMAm ten przepis ale nie wiem czy jest taki sam ale potwierdazam że jest wspaniały
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta nie dodajesz żadnego tłuszczu? Piekę bardzo podobny, ale dodaję też masło. Chętnie skorzystałabym z Twojego przepisu, gdyby faktycznie można było pominąć masło /ach, ta cena obecna/. Ala
OdpowiedzUsuńDo tego makowca nie dodaje juz tluszczu. Polecam i pozdrawiam!
UsuńPyszne ciasto.Ja dodalam zamiast maku z puszki,mak ugotowany,zmielony i trochę cukru do bialek.
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowalo. Zapraszam do wysylania zdjec do galerii. Pozdrawiam
UsuńCzy można go zrobić bez jabłek? ��
OdpowiedzUsuńJabłka dodają wilgoci makowcowi. Obawiam się, że bez jabłek nie byłoby to samo...
UsuńNie wiem jaki byłby efekt bez jabłek.
Usuń