14 stycznia 2012

Bitki po staropolsku

W powszechnym uważaniu bitki to mięso rozbijane tłuczkiem. Ale nie według mojej babci, od której mam ten przepis. Są to pyszne roladki schabowe lub wołowe nadziewane ogórkiem kiszonym, cebulą i papryką konserwową i duszone w sosie własnym.Smakują naprawdę wybornie - gwarantuję.



Składniki:

6 kotletów schabowych
ogórki kiszone
papryka konserwowa
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
kminek w ziarenkach
ewentualnie kostka mięsna
śmietana i mąka do sosu

Sposób przygotowania:

1. Mięso rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Ogórki i paprykę kroimy w grubsze paski, a cebulę w kostkę. Na każdym kotlecie układamy ogórek, paprykę i posypujemy cebulą. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
3. W rondelku gotujemy wodę (ok 1- 1,5 szklanki) z dodatkiem ziela, liścia laurowego, kostki mięsnej. Dodajemy zrumienione mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie podlewamy wodą.
4. Pod koniec dodajemy kminek.
5. W miseczce rozrabiamy 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną zimnej wody. Zalewamy mięso i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Pychotka! Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!