Połączenie kapusty kiszonej i mięsa jest rewelacyjne, a pierwszy raz piekłam taki zestaw z drobiem. Wyszło pysznie! Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek do obiadu. Można jeść solo, z ziemniakami lub z chlebem.
- 12 pałek z kurczaka
- 500 g kiszonej kapusty
- dowolne przyprawy do mięsa (u nas słodka mielona papryka, przyprawa do kurczaka, suszony tymianek i świeży rozmaryn)
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- woda

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z ulubionymi przyprawami i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
2. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, można ją również przepłukać w świeżej wodzie, jeśli nie lubicie mocno kiszonej kapusty. Kapustę pokroić.
3. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, podlać trochę wodą i dusić przez 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie całość wymieszać.
4. Wyłożyć do naczynia, w którym zamierzamy piec kapustę z mięsem.
5. Na kapuście ułożyć zamarynowane mięso. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 180*C przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 minut. Długość pieczenia będzie zależne od wielkości mięsa, więc należy to kontrolować.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!