8 listopada 2025

Pałki z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście

 Połączenie kapusty kiszonej i mięsa jest rewelacyjne, a pierwszy raz piekłam taki zestaw z drobiem. Wyszło pysznie! Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek do obiadu. Można jeść solo, z ziemniakami lub z chlebem. 


Składniki:
  • 12 pałek z kurczaka 
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • dowolne przyprawy do mięsa (u nas słodka mielona papryka, przyprawa do kurczaka, suszony tymianek i świeży rozmaryn) 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia 
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z ulubionymi przyprawami i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 

2. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, można ją również przepłukać w świeżej wodzie, jeśli nie lubicie mocno kiszonej kapusty. Kapustę pokroić. 

3. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, podlać trochę wodą i dusić przez 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie całość wymieszać. 

4. Wyłożyć do naczynia, w którym zamierzamy piec kapustę z mięsem. 

5. Na kapuście ułożyć zamarynowane mięso. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 180*C przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 minut. Długość pieczenia będzie zależne od wielkości mięsa, więc należy to kontrolować. 

Smacznego!!! 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!