15 listopada 2025

Chlebek bananowy z orzechami

 Pyszny szybki wypiek, w którym zutylizujesz banany, które już za bardzo dojrzały. Moje dzieci zjadły całe ciasto praktycznie w jedno popołudnie. Na drugi dzień zostało tylko po małym kawałku do śniadaniówki. Dodatkowym plusem jest też to, że ciasto nie wymaga użycia miksera. Wystarczy łyżka czy widelec. 

Składniki: 

  • 3 bardzo dojrzałe banany (+ewentualnie 1 na wierzch)
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 240 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1 spora garść dowolnych orzechów 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 70 ml oleju 

Sposób przygotowania: 

1. Trzy dojrzałe banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem. Wbić jajko, dodać olej i cukier i wymieszać, wystarczy widelcem. 

2. Dodać mąkę, sodę i sól, wymieszać. 

3. Posiekać orzechy i czekoladę, dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem keksówki. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim banana przekrojonego wzdłuż na pół rozcięciem do góry. Można wierzch posypać odrobiną siekanej czekolady.

4. Piec w 180*C przed około 60 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!