Pyszny szybki wypiek, w którym zutylizujesz banany, które już za bardzo dojrzały. Moje dzieci zjadły całe ciasto praktycznie w jedno popołudnie. Na drugi dzień zostało tylko po małym kawałku do śniadaniówki. Dodatkowym plusem jest też to, że ciasto nie wymaga użycia miksera. Wystarczy łyżka czy widelec.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany (+ewentualnie 1 na wierzch)
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 spora garść dowolnych orzechów
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Trzy dojrzałe banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem. Wbić jajko, dodać olej i cukier i wymieszać, wystarczy widelcem.
2. Dodać mąkę, sodę i sól, wymieszać.
3. Posiekać orzechy i czekoladę, dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem keksówki. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim banana przekrojonego wzdłuż na pół rozcięciem do góry. Można wierzch posypać odrobiną siekanej czekolady.
4. Piec w 180*C przed około 60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!