Dziś na bloga wjeżdża klasyk, przepyszna drożdżówka z dodatkiem suszonej żurawiny. Można żurawinę zastąpić np. rodzynkami.
Ciasto idealne do kawki. Pysznie smakuje też posmarowane masłem lub dżemem.
Składniki (na 1 keksówkę):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 15-20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- garść suszonej żurawiny
Kruszonka:
- 2 łyżki zimnego masła
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od rozczynu. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić pod przykryciem do podrośnięcia na 10-15 minut.
2. W międzyczasie do miski przesiać mąkę do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrobić ciasto, potem dodać rozpuszczone przestudzone masło i żurawinę i wyrabiać, dopóki masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Miskę z ciastem przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na około godzinę.
3. W międzyczasie wyrobić kruszonkę i włożyć do lodówki.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Pozostawić na 30 minut do podrośnięcia. Następnie posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
5. Piec w 180*C przez 30-35 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: IG, meliska7777




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!