10 listopada 2025

Ciasto drożdżowe z żurawiną

 Dziś na bloga wjeżdża klasyk, przepyszna drożdżówka z dodatkiem suszonej żurawiny. Można żurawinę zastąpić np. rodzynkami. 

Ciasto idealne do kawki. Pysznie smakuje też posmarowane masłem lub dżemem. 

Składniki (na 1 keksówkę): 

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 45 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 15-20 g świeżych drożdży 
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła 
  • garść suszonej żurawiny 

Kruszonka:

  • 2 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: 

1. Zaczynamy od rozczynu. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić pod przykryciem do podrośnięcia na 10-15 minut. 

2. W międzyczasie do miski przesiać mąkę do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrobić ciasto, potem dodać rozpuszczone przestudzone masło i żurawinę i wyrabiać, dopóki masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Miskę z ciastem przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na około godzinę. 

3. W międzyczasie wyrobić kruszonkę i włożyć do lodówki. 

4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Pozostawić na 30 minut do podrośnięcia. Następnie posmarować mlekiem i posypać kruszonką. 

5. Piec w 180*C przez 30-35 minut. Wystudzić na kratce. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, meliska7777

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!