Pyszne zapiekanki. Niby wyglądają jak klasyczne z PRLu, ale dodałam do nich kawałek cukinii, na który nie było pomysłu oraz kremowy czosnkowy serek, który nadał całości fajnego smaczku.
Składniki:
- bagietki lub solanki (i mnie te drugie)
- 300 g pieczarek
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 mała cebula
- 1 opakowanie serka o smaku czosnkowym (np. Piątnica Twój Smak)
- dowolny tarty ser żółty na wierzch, lub mozzarella
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia
Sposób przygotowania:
1. Obraną cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i razem z cukinią zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć cebulkę, po czym dodać pieczarki i cukinię. Dusić, aż płyn odparuje. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
3. Farsz przełożyć do miski. Dodać serek i całość dokładnie wymieszać. Można na koniec doprawić do smaku.
4. Farsz wyłożyć na przekrojone wzdłuż bagietki lub solanki. Wierzch oprószyć tartym żółtym serem lub mozzarellą.
5. Zapiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
6. Podawać. I nas klasycznie z keczupem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!