10 września 2025

Zapiekanki z pieczarkami, cukinią i serkiem

 Pyszne zapiekanki. Niby wyglądają jak klasyczne z PRLu, ale dodałam do nich kawałek cukinii, na który nie było pomysłu oraz kremowy czosnkowy serek, który nadał całości fajnego smaczku. 

Składniki: 

  • bagietki lub solanki (i mnie te drugie) 
  • 300 g pieczarek 
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1 mała cebula 
  • 1 opakowanie serka o smaku czosnkowym (np. Piątnica Twój Smak)
  • dowolny tarty ser żółty na wierzch, lub mozzarella
  • sól, pieprz 
  • olej do podsmażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Obraną cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i razem z cukinią zetrzeć na tarce jarzynowej. 

2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć cebulkę, po czym dodać pieczarki i cukinię. Dusić, aż płyn odparuje. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. 

3. Farsz przełożyć do miski. Dodać serek i całość dokładnie wymieszać. Można na koniec doprawić do smaku. 

4. Farsz wyłożyć na przekrojone wzdłuż bagietki lub solanki. Wierzch oprószyć tartym żółtym serem lub mozzarellą. 

5. Zapiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. 

6. Podawać. I nas klasycznie z keczupem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!