Przepyszny brzoskwiniowy dżem na naturalnej pektynie.
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń (wypestkowanych i pozbawionych skórki)
- 23 g pektyny w proszku
- 1 kg cukru - dałam około 70-80 dag
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
1. Umyte, wypestkowane i bez skórek owoce pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem. Zagotować. Za pomocą blendera zmiksować na gładko.
2. Opakowanie pektyny (23g) wymieszać ze szklanką cukru, dodać ją do gotujących się owoców, a następnie dodać pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy. Gotować przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby zdjąć powstałą pianę. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcić, pasteryzować przez ok 20 minut.
4.
Po pasteryzacji dżem ma konsystencję płynną, ale jak się wystudzi, to
tężeje. Z podanej porcji wyszło mi 11 małych słoiczków.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!