27 września 2025

Szaszłyk w kurczaku

 Swego czasu te szaszłyki w kurczaku były bardzo popularne na blogach kulinarnych. Oryginalny przepis pochodzi chyba ze zbiorów przepisów siostry Anastazji. Postanowiłam go odkurzyć i zrobić to danie na niedzielny obiad. Wyszło pysznie. Mniam.

Składniki: 

  • piersi z kurczaka - z jednej można zrobić 2 szaszłyki 
  • papryka konserwowa
  • marynowane pieczarki 
  • ogórki kiszone 
  • ser żółty w kawałku 
  • sól, pieprz 
  • jajko
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • olej 
Sposób przygotowania: 

1. Piersi z kurczaka podzielić wzdłuż na dwie części i dokładnie rozbić. Posolić i popieprzyć. 
2. Ogórki kiszone, ser żółty i paprykę konserwową pokroić w kostkę. 
3. Na patyczki do szaszłyków nabić naprzemiennie ogórki kiszone, ser żółty w kostkach, pieczarki marynowane i paprykę konserwową. Można użyć innych składników na szaszłyka, np. kawałek ananasa, boczku, marynowanej cebulki, suszonej śliwki itp). 
4. W rozbite piersi z kurczaka zawinąć szaszłyki. Opanierować w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z każdej strony. Można dodatkowo podpiec w piekarniku przez 10-15 minut. 
5. Kiedy już szaszłyki będą gotowe, można wyjąć patyczki z szaszłyków. 
6. Przekroić wzdłuż i podawać. 

Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!