12 września 2025

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

 Coś szybkiego na obiad. W międzyczasie jak będzie gotował się makaron, można przygotować cały sos.

 

Składniki: 

  • 200 g makaronu ( u mnie tagliatelle) 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego (u mnie mrożony) 
  • 2 małe cebulki dymki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki serka śmietankowego (u mnie bieluch) + troszkę wody z górującego się makaronu do wymieszania 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować ale dente w osolonej wodzie. 

2. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i całość jeszcze chwilę smażyć, by łosoś stracił "surowość". Wszystko zdjąć z patelni. Jeśli używamy świeżego szpinaku, nie trzeba nic zdejmować tylko dodać liście szpinaku i dusić, aż się skurczą. Pomijamy wtedy punkt 3.

3. Na patelnię dodać mrożony szpinak i dusić, aż całkowicie zmięknie i wyparuje z niego woda. Do szpinaku dodać łososia wcześniej zdjętego z patelni. 

4. W kubeczku wymieszać serek z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Mieszankę wlać na patelnię. Całość zamieszać, doprawić solą i pieprzem. 

5. Na patelnię dodać ugotowany odcedzony makaron i całość dusić jeszcze minutkę, mieszając. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!