Coś szybkiego na obiad. W międzyczasie jak będzie gotował się makaron, można przygotować cały sos.
Składniki:
- 200 g makaronu ( u mnie tagliatelle)
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego (u mnie mrożony)
- 2 małe cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki serka śmietankowego (u mnie bieluch) + troszkę wody z górującego się makaronu do wymieszania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować ale dente w osolonej wodzie.
2. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i całość jeszcze chwilę smażyć, by łosoś stracił "surowość". Wszystko zdjąć z patelni. Jeśli używamy świeżego szpinaku, nie trzeba nic zdejmować tylko dodać liście szpinaku i dusić, aż się skurczą. Pomijamy wtedy punkt 3.
3. Na patelnię dodać mrożony szpinak i dusić, aż całkowicie zmięknie i wyparuje z niego woda. Do szpinaku dodać łososia wcześniej zdjętego z patelni.
4. W kubeczku wymieszać serek z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Mieszankę wlać na patelnię. Całość zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
5. Na patelnię dodać ugotowany odcedzony makaron i całość dusić jeszcze minutkę, mieszając.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!