Bardzo fajny przepis na pierniki. Nadają się od razu do jedzenia i nie muszą leżakować. Z ciastem również pracuje się dobrze. Z porcji wyszło mi 60 pierniczków, ale wszystko będzie zależeć od wielkości używanych do wycinania foremek.
- 100 g masła
- 150 g miodu
- 380-400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml wrzątku
- szczypta soli
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuścić masło z miodem.
2. W drugim naczyniu utrzeć jajko z cukrem, dodać sodę i gorącą wodę, zmiksować. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło z miodem, przyprawy i zmiksować.
3. Mieszankę dodać do mąki, wymieszać szpatułką i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
4. W międzyczasie zrobić lukier - cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, tak, by lukier nadawał się do nakładania na pierniczki.
5. Ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 5mm. Jest trochę lepkie, dlatego należy go delikatnie podsypać mąką, ewentualnie posmarować z wierzchu olejem.
6. Wyciąć pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 178*C przez 7-8 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika pierniczki zanurzyć w lukrze i odłożyć do wystudzenia, najlepiej na kratkę. Można też zaraz po lukrowaniu udekorować kolorową posypką.
7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, np. w puszce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!