22 grudnia 2024

Śledzie z suszonymi pomidorami i ostrą papryczką

 Świetnie podkręcone śledzie z dodatkiem ostrej papryczki. Można użyć chili, ale ja akurat miałam ognistą. Polecam serdecznie, bo śledzie są naprawdę świetne. Nie tylko na święta, ale też na spotkania w gronie najbliższych. 

Składniki: 

  • 7 płatów śledzi po wiejsku

Marynata: 

  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1-2 papryczki chili lub ogniste z zalewy
  • 7 suszonych pomidorów 
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 liście laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 
  • mielony pieprz 
  • kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów 
  • 50-100 ml oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania: 

1. Filety odsączyć, pokroić w ukośne paski. 

2. W misce wymieszać drobno posiekaną cebulę, keczup, drobno posiekane suszone pomidory i papryczki chili lub ogniste, suszony koperek, posiekany szczypiorek, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. 

3. Dodać olej z suszonych pomidorów oraz rzepakowy. Wszystko wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz połączyć. 

4. Wszystko przełożyć do słoika przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 

Smacznego!!! 


Inspiracja: IG, obiaddlataty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!