Świetnie podkręcone śledzie z dodatkiem ostrej papryczki. Można użyć chili, ale ja akurat miałam ognistą. Polecam serdecznie, bo śledzie są naprawdę świetne. Nie tylko na święta, ale też na spotkania w gronie najbliższych.
Składniki:
- 7 płatów śledzi po wiejsku
Marynata:
- 1 mała cebula
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1-2 papryczki chili lub ogniste z zalewy
- 7 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- mielony pieprz
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 50-100 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Filety odsączyć, pokroić w ukośne paski.
2. W misce wymieszać drobno posiekaną cebulę, keczup, drobno posiekane suszone pomidory i papryczki chili lub ogniste, suszony koperek, posiekany szczypiorek, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Dodać olej z suszonych pomidorów oraz rzepakowy. Wszystko wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz połączyć.
4. Wszystko przełożyć do słoika przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!