Fajne chrupiące ciasteczka na świąteczny stół. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto. Upiekłam je w weekend i już czekają na święta.
Składniki (na około 60 sztuk):
- 4 białka
- szczypta soli
- 50 g tartej gorzkiej czekolady
- 150 g cukru pudru lub drobnego cukru
- 250 g mielonych migdałów (u mnie 200 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)
Dodatkowo:
- opłatki lub cienki wafel
- migdały bez skórki (u mnie gotowe blanszowane)
Sposób przygotowania:
1. Z wafli lub opłatków wyciąć kółka o średnicy 4-5 cm. Użyłam do tego metalowego kółeczka do wycinania ciastek.
2. Białka z solą ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać.
3. Do lśniącej gęstej masy dodać tarte migdały i delikatnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na opłatki / wafle wycisnąć trochę masy. Na środek masy lekko wcisnąć migdała.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
6. Ciasteczka przechowywać w szczelnym opakowaniu nawet do 3-4 tygodni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!