17 grudnia 2024

Czekoladowe bezowe ciasteczka z migdałami

 Fajne chrupiące ciasteczka na świąteczny stół. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto. Upiekłam je w weekend i już czekają na święta.

Składniki (na około 60 sztuk):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 250 g mielonych migdałów (u mnie 200 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)

Dodatkowo:

  • opłatki lub cienki wafel
  • migdały bez skórki (u mnie gotowe blanszowane)

Sposób przygotowania:

1. Z wafli lub opłatków wyciąć kółka o średnicy 4-5 cm. Użyłam do tego metalowego kółeczka do wycinania ciastek.

2. Białka z solą ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. 

3. Do lśniącej gęstej masy dodać tarte migdały i delikatnie wymieszać. 

4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na opłatki / wafle wycisnąć trochę masy. Na środek masy lekko wcisnąć migdała. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.

6. Ciasteczka przechowywać w szczelnym opakowaniu nawet do 3-4 tygodni. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!