13 grudnia 2019

Pierogi z kapusty mieszanej

Dziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole.


Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
200 g pieczarek
kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć)
2 cebule
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości.
3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem.
4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć.
5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Też robię pierogi z takim farszem, czasem z pieczarkami a czasem tylko z łączoną kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelakie pierogi, w ten weekend szykuje się wielkie ich lepienie! :D Pozdrawiam świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!