29 grudnia 2019

Likier Malibu

Bardzo rzadko robię kremowe likiery, ale o tym kokosowym myślałam od dawna. Wyszedł naprawdę świetny - kremowy, delikatny, słodki. W sam raz na babskie spotkania i nie tylko ;-) Taki przepis na karnawałowy trunek z pewnością Wam może się przydać.


Składniki:

200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu 96%
1 puszka / karton skondensowanego mleka słodzonego (500g)
1 puszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego (500g)

Sposób wykonania:

1. Wiórki kokosowe przełożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni.
2. Oba mleka połączyć ze sobą.
3. Wiórki dobrze odcisnąć z alkoholu, alkohol wymieszać z mlekiem. Przelać do butelki. Podawać schłodzony.
4. Wiórki można wykorzystać do ciasta.

Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!