7 grudnia 2019

Ciasto pomarańczowo-śnieżkowe

Ciasto z dodatkiem pomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Ciasto:
1 duża pomarańcza
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów

Masa śnieżkowa:
1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka

Dodatkowo:
1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia
okrągłe biszkopty

Sposób wykonania:

1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C.
3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada
5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!