3 kwietnia 2023

Krucho-drożdżowy makowiec

 Krucho-drożdżowy makowiec to wypiek na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakował i ląduje w ulubionych wypiekach.

Składniki (na 1 roladę pieczoną w keksówce):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mak:

  • 4 łyżki gotowej masy makowej (z puszki)
  • 2 białka (zostawić trochę do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. W misce umieścić pozostałe składniki, wymieszać hakami, po czym dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić krótko robotem, a potem wyjąć na deskę i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać aromat, masę makową i kaszę. Delikatnie wymieszać. 

3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową, zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Całość zwinąć w roladę, umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia. 

4. Roladę ponakłuwać wykałaczką. Posmarować białkiem. Piec w 180-190*C przez około 40 minut. 

5. Wystudzony makowiec można polukrować, oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!