31 marca 2023

Jajka faszerowane łososiem

 Pyszne jajka z wędzonym łososiem na stół wielkanocny i nie tylko.

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia - odłożyć trochę do dekoracji 
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane jajka obrać ze skórki, ostrożnie przepołowić i wyjąć żółtka. Do żółtek dodać serek, majonez, 1 łyżkę posiekanego koperku i wymieszać widelcem na gładką papkę.

2. Łososia drobniutko posiekać (część odłożyć do dekoracji). Do masy żółtkowej dodać posiekanego łososia, dodać łyżeczkę soku z cytryny, doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.

3. Gotową masą napełnić białka. Udekorować kawałkiem łososia, gałązką koperku i ewentualnie kawałkiem rzodkiewki. Przez podaniem schłodzić.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!